Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


UZUN SÜRMÜŞ BİR GÜNÜN AKŞAMI ESERİNE DAİR BİR TEMA İNCELEMESİ

A THEME REVIEW TO UZUN SÜREN BİR GÜNÜN AKŞAMI

UZUN SÜRMÜŞ BİR GÜNÜN AKŞAMI ESERİNE DAİR BİR TEMA İNCELEMESİ

 
Yazar : Emrah SEFEROĞLU    
Türü :
Baskı Yılı : 2016
Sayı : 9
Sayfa : 113-123
DOI Number: :
Cite : Emrah SEFEROĞLU , (2016). UZUN SÜRMÜŞ BİR GÜNÜN AKŞAMI ESERİNE DAİR BİR TEMA İNCELEMESİ. Route Education and Social Science Journal , 9, p. 113-123. Doi: 10.17121/ressjournal.482.
10276    5436


Özet
Fenomenolojik anlamda varlık, arkada durandır. Varolan ise, öne sürülendir. Öne sürülenler, görüntülerdir; bir amacı bir duyguyu, bir itkiyi, bir mesajı kendisine saklayan/açan simgelerdir. Bu bakımdan, görüntülerin şimdiki varoluş içimlerini bu ezeli ve ebedi tezadın onların yüzüne sinen anlamları olarak okumak; bir edebi eserin çözümlenmesinde araştırıcının temel hareket noktası olmalıdır. Bu bağlamda incelemede Bilge Karasu’nun anlatısındaki izlekler yön belirleyicidir. Öykülerin birçoğunda olaylar kesin bir sonuçla bitirilmezken bazı öykülerinin de ölümle sonuçlandığı görülür. Dolayısıyla ölüm kavramı, öykülerinin birçoğunda önemli yer tutar. Ölümle sonlanmayan birçok öyküde olayların kurgulanmasında bu kavram kullanılır. Karasu’nun kullandığı temalarda çeşitlilik göze çarpar. Bunların içinden en dikkat çekenleri ölüm, kaçış, yol, inanç ve kölelik konuları etrafında şekillenen temalardır. Tespitlerimiz, anlatıdaki çeşitli anlam birimleriyle örgülenen değer duygusuna ulaşmayı ve onu çözümlemenin temel noktaları olan simgeleri ve kavramları ortaya çıkarır.

Anahtar Kelimeler
Anlatı, İzlek, Ölüm, Kaçış, Bilge Karasu

Abstract
Phenomenological sense existence is standing behind. The existing, is proposed. Proposed are images; a sense of purpose, a drive, a message to him that maintains / opens symbols. In this regard, the eternal contrast images of the inside of the read current existence as pervasive sense on their face; The investigator should be the basic starting point in the analysis of a literary work. Bilge Karasu narrative themes and direction is decisive in the investigation in this regard. Many of the stories of events that result in death is seen as the definitive result not completed or that some stories. Therefore, the concept of death, an important place in most of the story. This concept is used in editing of events that do not end in death in many stories. Noticeable diversity of themes used by Karasu. The most notable among them the death, escape, way, are themes that revolve around issues of faith and slavery. Our determination to achieve its sense of values interwoven in the narrative units with a variety of meanings and symbols and concepts which reveals the key points of her analysis.

Keywords
Narrative, Theme, Death , Escape, Bilge Karasu

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri