Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


SÜRDÜRÜLEBİLİR LOJİSTİK KAPSAMINDA ADIYAMAN İLİ

WITHIN THE SCOPE OF SUSTAINABLE LOGISTICS: ADIYAMAN

SÜRDÜRÜLEBİLİR LOJİSTİK KAPSAMINDA ADIYAMAN İLİ

 
Yazar : Evren COŞKUN  & Nazif ÇETİN  
Türü :
Baskı Yılı : 2015
Sayı : 5
Sayfa : 640-651
DOI Number: :
Cite : Evren COŞKUN & Nazif ÇETİN, (2015). SÜRDÜRÜLEBİLİR LOJİSTİK KAPSAMINDA ADIYAMAN İLİ. Route Education and Social Science Journal , 5, p. 640-651. Doi: 10.17121/ressjournal.316.
10280    2597


Özet
Sürdürülebilir lojistik, mal ve bilginin yanı sıra, enerji ve insanı da kapsayan diğer kaynakların çıkış noktası ile tüketim noktası arasındaki verimli ve etkili akışını yönetirken toplumun artan taleplerini karşılar. Sürdürülebilirliğin temel bileşenleri olan çevresel, sosyal ve ekonomik alandaki beklentilerin lojistik sistemlerin tasarımında dikkate alınması gerekir. Sürdürülebilir lojistikte temel amaç karbondioksit (CO2) emisyonunun azaltılarak çevreye daha az olumsuz etki yapmaktır. Bu amaçla da şehirlerdeki emisyonların büyük bir çoğunluğunu motorlu taşıtlar oluşturduğundan ve karayolu taşımacılığında çevreye daha fazla CO2 gazı salınımı fazla olduğundan, taşımacılık faaliyetlerinin karayolundan daha az çevreye zarar veren demiryolu, denizyolu ve iç suyoluna kaydırılması gerekmektedir. Bu çalışmada sürdürülebilir lojistik kapsamında Avrupa’da lojistik faaliyetlerinde uygulanan EURO standartlarına kısaca değinilecek daha sonra Adıyaman ilindeki lojistik firmalarının dağıtım faaliyetlerinde kullandıkları yakıt kalitesi ve miktarının çevreye yaydığı karbondioksit (CO2) salınımının çevreye etkileri incelenecektir. Adıyaman ilinde gerek yeterli düzeyde lojistik faaliyeti gösteren firmaların olmaması gerekse de ilin konum itibariyle büyük demir ve denizyolu güzergâhlarına yakın olmaması ve firmaların dış yaptırımın faydalarını tam olarak kavrayamayışları Adıyaman’da lojistik faaliyetlerinin istenilen düzeye ulaşamamasında en büyük etkenlerdir.

Anahtar Kelimeler
Sürdürülebilir Lojistik, Karbondioksit Emisyonu, Lojistik Faaliyetler, Adıyaman, Çevre.

Abstract
Sustainable logistics manages the effective and efficient flow of goods, information and other resources, including energy and people, between the point of origin and the point of consumption while meeting the increased demands from the society. In order to design such logistics systems, the basic components of the sustainability such as environmental, social and economic prospects must be considered. The primary objective in sustainable logistics is the reduction of carbon dioxide (CO2) emission and consequently its adverse impact on the environment. Since in cities, the major source for emissions are the motor vehicles and the most CO2 gas emission is caused by the road transport, the transportation activities must be shifted to railway, seaway and inland waterway. In this work, within the scope of sustainable logistics, we refer briefly to the EURO standards applied for transport logistics in Europe and study the quality/quantity of fuel used in distribution activities by the logistics companies in the province Adıyaman and its impact on the environment. Due to the fact that there are no adequate logistics companies in the province and due to its distance to the major railway and seaway routes and since the companies in business haven’t yet realized the benefits of external sanctions completely, the transport logistics failed to reach the desired level. In the conducted survey, our interviews with the limited existing companies in Adıyaman showed that non-economic factors account for the state of underdevelopment in logistics in this province.

Keywords
Sustainable logistics, Carbon dioxide emission, Transport logistics, Adıyaman.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri