Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


OKUMA GELİŞİM DOSYASI VE OKUMA BECERİSİNİN GELİŞİMİNE ETKİSİ HUSUSUNDA BİR İNCELEME

THE DEVELOPMENTAL READING PORTFOLIO AND THE INVESTIGATION ITS EFFECT ON READING SKILLS

OKUMA GELİŞİM DOSYASI VE OKUMA BECERİSİNİN GELİŞİMİNE ETKİSİ HUSUSUNDA BİR İNCELEME

 
Yazar : Mustafa TÜRKYILMAZ    
Türü :
Baskı Yılı : 2015
Sayı : 5
Sayfa : 56-67
DOI Number: :
Cite : Mustafa TÜRKYILMAZ , (2015). OKUMA GELİŞİM DOSYASI VE OKUMA BECERİSİNİN GELİŞİMİNE ETKİSİ HUSUSUNDA BİR İNCELEME. Route Education and Social Science Journal , 5, p. 56-67. Doi: 10.17121/ressjournal.293.
7381    5748


Özet
Bu araştırma, okuma gelişim dosyalarının ortaokullarda kullanılma durumlarını ve bu dosyaların öğrencilerin okuma becerileri üzerindeki etkisini belirlemek için gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede Okuma Gelişim Dosyası Anketi, Başarı Testi ve Ortaokul Öğrencileri İçin Okumaya Yönelik Tutum ölçeği ölçme araçları olarak kullanılmıştır. Kırşehir İl Millî Eğitim Müdürlüğü verilerine göre il merkezindeki ortaokul öğrencilerinin sayısı 8180’dir. Bu evren içerisinden 597 öğrenci örneklem olarak alınmıştır. 2014-2015 eğitim ve öğretim yılı, güz döneminde ölçme araçları öğrencilere uygulanmıştır. Sonuç olarak öğretmenlerin öğrencilerinin okuma gelişimlerini gözledikleri; ancak portfolyo mantığı ile her bir öğrenci için okuma gelişim dosyası tutmadıkları belirlenmiştir. Öte yandan öğrencilerin okuma gelişimlerinin izlenmesi sayesinde onların okumaya yönelik tutumlarının ve okudukları kitap sayılarını artığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler
Okuma, okuma gelişim dosyası, okuma becerisi.

Abstract
The study was carried out in order to define the use of reading development portfolio and effect of portfolio on the reading skills. In this context the reading portfolio survey, the achievement test and the reading attitude scale were used as measurement tools. The number of middle school students are 8180 in the city center of Kirsehir according to data acquired from Provincial Directorate of National Education. In this universe, 597 students were taken as the sample. The assessment instruments were administered to students in the fall semester of 2014-2015 academic year. Consequently, it is defined that the teachers observe development of their students’ reading skills; however, they don’t hold a file as a developmental reading portfolio for each and every student. On the other hand, it is determined that the reading attitude and number of the books read by students have increased thanks to following students’ reading development.

Keywords
Reading, the developmental reading portfolio, reading skill.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri