Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


ÂŞIK FEYMÂNÎ'NİN ŞİİRLERİNDE KADİRLİ

KADIRLI IN THE POEMS OF ASIK (ASHIK) FEYMANI

ÂŞIK FEYMÂNÎ'NİN ŞİİRLERİNDE KADİRLİ

 
Yazar : Serdarhan Musa TAŞKAYA    
Türü :
Baskı Yılı : 2015
Sayı : 5
Sayfa : 592-605
DOI Number: :
Cite : Serdarhan Musa TAŞKAYA , (2015). ÂŞIK FEYMÂNÎ'NİN ŞİİRLERİNDE KADİRLİ. Route Education and Social Science Journal , 5, p. 592-605. Doi: 10.17121/ressjournal.239.
8820    4132


Özet
Âşık Feymânî, Cumhuriyet dönemi âşıklık geleneğinin önde gelen ve yaşayan ustalarından biri olarak kabul edilir. 1942 yılında Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Azaplı köyünde doğan Âşık Feymânî, şiirlerinde doğup büyüdüğü ve hâlâ yaşadığı yer olan Kadirli'nin önemli bir yer tuttuğu görülür. Bu çalışmada, Âşık Feymânî'nin şiirlerinde Kadirli'ye nasıl yer verdiği, doküman incelemesi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Doküman incelemesinde Âşık Feymânî’nin şiir kitapları ve şiirlerinin yer aldığı kitap, dergi, antoloji ve ansiklopediler taranmıştır. Bunun yanı sıra Âşık Feymânî’nin kendi şiirlerini yazdığı şiir defterleri de incelenmiştir. İnceleme sonunda Âşık Feymânî'nin şiirlerinde genel olarak memleketi olan Kadirli'nin coğrafi, kültürel, ekonomik ve tarihi yönlerinin dile getirdiği görülmüştür. Kadirli ile ilgili olarak toplam 57 şiir olduğu tespit edilmiştir. Şiirlerin birçoğu doğrudan Kadirli ile ilgili iken birçok şiirinde de Kadirli’den bahsettiği tespit edilmiştir. Bu şiirlerin daha çok didaktik tarzda, Kadirli’nin tanıtımına ilişkin olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler
Âşık Feymânî, Kadirli, Azaplı köyü, Çukurova, şiir

Abstract
Ashik Feymânî is regarded as one of the leading masters of minstrelsy tradition in Republic Period. Ashik Feymânî, born in Azaplı village of Kadirli province of Osmaniye in 1942, gives an important role to his homeland Kadirli where he was born and grown up and has been still living. In this study, how Ashik Feymânî uses Kadirli in his poems was analyzed by using the document review technique. In the document review, Ashik Feymânî’s poetry books and the books, magazines, anthologies, and encyclopedias in which there are his poems were scanned. In addition to this, the poetry notebooks which he has written his own poems were also analyzed. At the end of the research, in Ashik Feymânî’s poems, it was seen that he has often reflected the geographical, cultural, economic and historical aspects of Kadirli. It is confirmed that he has 57 poems in total about Kadirli. While many of his poems are about Kadirli directly, it is also confirmed that he has mentioned Kadirli in a good deal of his poems. It can be said that these poems are mostly didactic style and related to the introduction of Kadirli.

Keywords
Ashik Feymânî, Kadirli, Azaplı village, Çukurova, poem

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri