Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


CUMHURİYETİN KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE’NİN TARIMSAL DESTEKLEME POLİTİKALARI

FROM THE ESTABLISHMENT OF THE REPUBLIC TO THE PRESENT TURKEY'S AGRICULTURAL SUPPORT POLICIES

CUMHURİYETİN KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE’NİN TARIMSAL DESTEKLEME POLİTİKALARI

 
Yazar : Özlem SÖKMEN GÜRÇAM  & Ömer Faruk AYDIN  
Türü :
Baskı Yılı : 2019
Sayı : 42(3)
Sayfa : 56-70
DOI Number: :
Cite : Özlem SÖKMEN GÜRÇAM & Ömer Faruk AYDIN, (2019). CUMHURİYETİN KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE’NİN TARIMSAL DESTEKLEME POLİTİKALARI. Route Education and Social Science Journal , 42(3), p. 56-70. Doi: 10.17121/ressjournal.2301.
1437    1004


Özet
Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar geçen süreçte Türkiye’de tarım, ekonomik büyümenin sağlanmasında önemli bir sektör olarak kabul edilmektedir. Ancak Türkiye tarım sektörü konusunda birçok gelişmiş ülke ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin bu ülkelerin gerisinde kaldığı görülmektedir. Bu durumun nedeni ise gelişmiş ülkelerde tarım ürünleri çeşidinin teknolojiyle orantılı olarak artması ve bu ülkelerin uygun tarımsal destekleme politikalarını uygulamaları soncunda verimliliğin sağlanması konusunda oldukça başarılı olmalarıdır. Ancak Türkiye gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında ülkede cumhuriyet öncesinde savaşlar ve sonraki yıllarda birçok kriz yaşanması neticesinde tarım sektöründe yeterli başarı sağlanamamıştır. Bu olumsuz durumu azaltmak ve ekonomiyi geliştirmek amacıyla hükümet, cumhuriyet sonrası dönem ile başlayan ve daha sonraki yıllarda da devam eden tarımsal destekleme politikalarını ekonomi politikaları içerisine dahil etmiştir. İlk olarak 17 Şubat 1923 yılında yapılan İzmir İktisat Kongresinde alınan kararla Aşar Vergisi’nin kaldırılmasıyla başlayan tarımsal destekler sonraki dönemlerde kalkınma planları ile geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada öncelikle Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte uygulamaya konulan tarımsal destekleme politikaları açıklanacak ve Tarımsal destekleme politikaları konusunda çok önemli görülen dönemler belirlenerek günümüze kadar geçen süreçte uygulanması hedeflenen ve uygulanan tarımsal destekler açıklanacaktır.

Anahtar Kelimeler
Tarım, Tarımsal Destekler, Türkiye.

Abstract
Agriculture in Turkey in the period up to the present from the founding of the Republic, ensuring economic growth is considered as an important sector. But Turkey compared with many developed countries in the agricultural sector Turkey is seen as lagging behind in these countries. The reason for this situation is the increase in the proportion of agricultural products in developed countries in proportion to technology and that these countries are very successful in achieving efficiency as a result of implementing appropriate agricultural support policies. However, compared with developed countries, Turkey in the country before the republic, wars and subsequent years, as a result of many crises in the agricultural sector has not been successful enough. For the purpose of government to reduce this negative situation and improve the economy, starting with post-republic period and in the continuing it included agricultural support policies in economic policies. First, at the Izmir Economic Congress held on February 17, 1923 agricultural supports, which started with the abolition of tithes, were tried to be developed with development plans in the following periods. In this study, the agricultural support policies implemented with the establishment of the Republic will be explained and the date ranges which are considered very important in terms of agricultural support policies are determined and the agricultural supports intended to be implemented in the period to date will be explained.

Keywords
Agriculture, Agriculturel Support, Turkey.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri