Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Licence
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. .

DOĞA ANA VE TİNSEL ANA KATEGORİLERİNİN KATMANLAŞMASI: “ÇINAROĞULLAR” HİKÂYESİ

STRATIFY OF MOTHER NATURE AND MORAL NATURE CATEGORIES: “ÇINAROĞULLAR” STORY

DOĞA ANA VE TİNSEL ANA KATEGORİLERİNİN KATMANLAŞMASI: “ÇINAROĞULLAR” HİKÂYESİ

 
Yazar : Ülkü ELİUZ    
Türü :
Baskı Yılı : 2021
Sayı : 60
Sayfa : 350-360
DOI Number: :
Cite : Ülkü ELİUZ , (2021). DOĞA ANA VE TİNSEL ANA KATEGORİLERİNİN KATMANLAŞMASI: “ÇINAROĞULLAR” HİKÂYESİ. Route Education and Social Science Journal , 60, p. 350-360. Doi: 10.17121/ressjournal.2929.
1026    887


Özet
Anne/lik ile kendilik değerlerinin farkına varan ve verili olanları aşan kadın, tinsel varoluş kaynaklarından ödünçlediği derin anlam dizgesinde dünyada doğmanın simgesi olur. Olması gerekenin değişmez göstergesi niteliğindeki anne/lik, güven, sevgi, adanmışlık, sonsuzluk gibi anlam aktarımları ile katmanlaşır. Çağdaş Azerbaycan yazarlarından Nahit Hacızade’nin “Bir Ana Tanıyıram” kitabındaki metinlerden olan “Çınar Oğullar” hikâyesinde altı oğlunu askere gönderen ve onların ‘kara haberini’ alan bir annenin askere gönderdiği yedinci oğlunun da ölümü ile yaşadığı trajik sorgulamalar sembolik düzlemde anlatılır. Bireyin ve insanlığın kaderinin aynı düzlemde ve bağlantılı olarak aktarıldığı üç bölümden oluşan hikâyede başkişi Sona Garı’nın çocuklarını kaybetmenin benliğinde yarattığı tahribatı doğa ile kutsamaya yönelik eylemleriyle mitik bir karaktere dönüşümü kurgulanır. İlk bölümde çocuklarını kaybetmenin acısı ve geleceği için planlar yaptığı son oğlu ile ilgili umutlar sarkacında simgeleşen bir anne olarak tanıtılan başkişinin ikinci bölümde ve üçüncü bölümde endişeli bekleyişler sonrası tüm dayanaklarını yitirmesi; dördüncü bölümde yalıtık sınırlamaları aşma gayreti içinde zihinsel ve algısal değer halinde yeniden doğumunu gerçekleştirmek için doğa ile bütünleşmesi kurgulanır. Bu bildiride doğa ana ve tinsel ana kategorilerinin katmanlaştığı “Çınar Oğullar” hikâyesinde anneliğin doğuran/anaç/çoğaltan/üreyen niteliklerinin varoluşsal tutunma arayışına dönüşümündeki göstergeler çözümlenecektir. Böylece metin aracılığıyla analığa/ anneliğe ait özün değişmezlerini koruma ve mitik tepki normları verilen trajik tepkilerin işlevselleştirilme süreci değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler
anne/lik, doğa, oğul, çınar, yaşam, ölüm

Abstract
Woman, who realizes selfdom values with motherhood and overcomes what is given, becomes symbol of born in the world at meaning map that she borrows from moral existence sources. Maternity as an unchancing indicator of what has to be, stratifies with meaning transfers like trust, love, commitment, eternity. In short story “Çınar Oğullar”, which is one of the texts of modern Azerbeijan author Nahit Hacızade’s book of “Bir Ana Tanıyıram”, a mother’s tragic questionings with death of seventh son sent off to military after she sent off her six sons to military and took their bad news are told in symbolic level. In short story which consists of three chapters that individual’s and humanity’s fate is turned over at the same level and correlatively, protagonist Sona Garı’s conversion to a mythic character with actions devoted to bless the destruction that is becaused deaths of her children with nature is fictionalized. In first chapter protagonist is introduced as a mother who is being symbolized at pendulum of hopes about her last son for whom she planned his future and pain of losing her childrens lives. In second and third chapter mother’s loosing all her buttal basis after concerned waitings and in fourth chapter mother’s concretion with nature in order to realize her rebirth as mental and perceptual values with an effort of passing over isolated restrictions are fictionalized. In this paper, indicators of motherhood’s procreant/maternal/multiplier/propagator qualities conversion to existential adherence seeking are going to be analysed at “Çınar Oğullar” short story in which mother nature and moral nature categories are stratified. By this way, the process of operationalize tragic reactions to mythic norms and protect unchangeable essence belongs to motherhood is going to be evaluated through the text.

Keywords
mother/hood, nature, son, sycamore, life, death.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Authors,

    RESSJOURNAL's issue 11/4 (July 2024) is published. RESSJOURNAL's new issue will be published on September 30, 2024. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri