Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


KEMAN EĞİTİMİNE BAŞLARKEN KULLANILAN İLK ÜÇ YAY TEKNİĞİNİN ÖĞRETİLMESİNDE UYGULANAN SIRALAMANIN VE YAKLAŞIMIN İNCELENMESİ
Bu çalışmada, Türkiye’deki eğitim fakültelerinde görev yapmakta olan keman eğitimcilerinin keman eğitimine başlarken öğrettikleri ilk üç yay tekniğinin neler olduğu ve bu teknikleri öğretmek için hangi metotları kullandıkları, ayrıca tekniklerin öğretim aşamalarında belli bir sıra izlenilmesinin gerekliliği gibi konular hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, görüşme formunun uygulandığı 20 üniversiteden 37 öğretim elemanı katılım sağlamıştır. Görüşme formunda belirtilen bilgiler doğrultusunda, Öğretim elemanlarının genel olarak kullandığı yay tekniklerinin 1. sırada “détaché”, 2. sırada “legato” ve 3. sırada “staccato” olduğu anlaşılmıştır. Teknikler öğretilirken en çok, “Ömer Can Keman Eğitimi”, “Otokar Sevcik”, “Hans Sitt”, “Arthur Seybold”, “Mathieu Crickboom”, “Franz Wohlfahrt”, “Shinichi Suzuki”, “Jacques Féréol Mazas”, ve “Ali Uçan” gibi metotların kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda, eğitimcilerin uyguladıkları sıralamanın keman öğrencileri üzerinde denenip, incelenmesi planlanmış ve öğrencilerin katılımlarıyla birlikte ön test ve son testten oluşan bir uygulama çalışması yapılmıştır. Daha sonra bu uygulama çalışmasının sonuçları analiz edilmiştir. İlk analizde, uzman öğretim elemanlarının ön test ve son test toplam puanları arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Daha sonra 3 uzman öğretim elemanının ön test puanları arasındaki ilişki ve aynı öğretim elemanlarının son test puanları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Tüm puanlar incelendiğinde, aralarında yüksek düzeyli ve pozitif yönlü bir korelasyon görülmüştür.

Anahtar Kelimeler
Çalgı Eğitimi, Keman Eğitimi, Yay Teknikleri.

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri