Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


TÜRKİYE’DE DİN EĞİTİMİ KONUSUNDA VERİLEN MÜCADELELER İLE DİN KÜLTÜR VE AHLÂK BİLGİSİ DERSLERİ İÇERİĞİ VE UYGULAMASI ÜZERİNE BAZI TESPİTLER
Türkiye'deki modern anlamda din dersi öğretiminin Cumhuriyet sonrası dönemden başlatılması gerekmektedir. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabulünden sonra kurulan İmam-Hatip okulları aracılığıyla din eğitimi verilmek istenmiş, ancak bu proje çeşitli nedenlerle yürütülememiştir. 1930 yılında son İmam-Hatip okulunun da kapanmasıyla Türkiye'de resmi olarak ortaöğretimde din eğitimi verilmemiştir. Bunun için pek çok neden sıralanabilir. 1948 yılında başlatılan İmam-Hatip kursları önce okula, daha sonra liseye dönüştürülerek Türkiye'de din eğitimi verilmesine başlanmıştır. Yine önce köy ilkokullarında başlatılan din dersleri zamanla ortaokul ve liselere önce seçmeli ve daha sonra 1982 Anayasasından sonra zorunlu din dersi olarak uygulanmıştır. 2000’li yıllara gelindiğinde din derslerinin zorunluluğu tekrar tartışma konusu yapılarak ders programları gündeme getirilmiştir. Burada üzerinde durulması gereken husus din eğitimi ve öğretimi konusunda karar verebilmek için din dersi öğretiminin tarihçesini iyi bilmek ve değerlendirmek gerektiği gerçeğidir. Bu mesele doğru tespit edildikten sonra neler yapılacağı konusuna geçilebilir.

Anahtar Kelimeler
Din Eğitimi, Din Dersi, Zorunlu Din Dersi, Türkiye’de Din, İslâm

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri