Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


GRAND PALAİS ‘MONUMENTA SERİSİ’ VE TURBİNE HALL ‘THE UNİLEVER SERİSİ’ SERGİLERİNDEN ÇAĞDAŞ SANATIN MEKANSAL ALGIYI TERSYÜZ EDEN YAPITLARI
Bu makale; Paris’te Grand Palais ve Londra’da Turbine Hall’de sergilenen Grand Palais ‘Monumenta’ Serisi ve Turbine Hall ‘The Unilever Series’ den seçilen, çağdaş sanatın mekansal algıyı tersyüz eden yapıtları üzerine odaklanmaktadır. Makalenin konusu bağlamında; Monumenta serisinden Anselm Kiefer’in “Falling Stars”, Richard Serra’nın “Promenade/Gezi”, Anish Kapoor’un “Leviathan” ve The Unilever Series’den Olafur Eliasson’un “The Weather Project”, Doris Salcedo’nun “Shibboleth” ve Ai Weiwei’nin “Sunflower Seeds” isimli yapıtları incelenmiştir. Çağdaş sanatın en etkili çalışmaları arasından seçilen yapıtlar sergilendikleri mekanlarda geçici olarak yer almışlardır. Bu çalışmalar, geçici olmalarına rağmen toplumsal bellek içerisinde kalıcı olarak yer bulmuşlardır. Makalede yöntem olarak; çağdaş sanatın mekanı incelenerek, gündelik hayatın mekanı içerisinde yeniden inşa edilen sanat yapıtlarına odaklanılmıştır. Seçilen iki yapının mimarisi ve tarihsel sürecine değinilerek, çağdaş sanatın seçilen örneklerinin mekanla kurdukları ilişki ile yapıtların izleyici algısını nasıl tersyüz ettikleri değerlendirilmiştir. Her bir yapıt mekanın verileri içerisinde farklı biçimlerde ve farklı algı düzleminde izleyici ile etkileşime girmektedir. Bu yapıtlarda sanatçının boyut, ölçek, gerçeklik yanılsaması, izleyiciyi yönsüzleştirme, mekanın verilerinin dışarısına çıkma gibi yöntemlerle izleyicinin algısını tersyüz ettiği görülmektedir. Bu algı biçimleri mekansal algının tersyüz edilmesi bağlamında değerlendirilerek, seçilen iki yapının verilerinin mekandaki sergilenen çalışmaların yaklaşım biçimini ne yönde değiştirdiği incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler
çağdaş sanat, mekan, algı, tersyüz etmek,heykel

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri