Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


DEYİMLERİN ÖĞRETİMİNDE DRAMA VE HİKÂYELEME YÖNTEMLERİNİN KULLANIMININ 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARI VE KALICILIK DÜZEYLERİNE ETKİSİ
Deyimler, dilin en önemli anlatım ögelerindendir. Özellikle örtülü anlam barındırması ve kalıplaşmış ifadeler olması deyimlerin öğreniminin dilin diğer anlatım ögelerine daha zor öğrenilmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla deyimlerin öğretiminde farklı yöntem veya tekniklerin kullanımı önemli görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, deyim öğretiminde drama ve hikâyeleme yöntemlerinin 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarı ve kalıcılık düzeylerine etkisini incelemektir. Çalışma, ön test son teste dayalı deney ve kontrol gruplu deneysel bir araştırmadır. Araştırma Trabzon’da bir ilköğretim okulunda öğrenim gören 7/A (n=24), 7/B (n=24) ve 7/C (n=22) sınıfları ile yürütülmüş ve sınıflar sırasıyla drama grubu, hikâye grubu ve kontrol grubu olarak atanmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla “Deyimler Akademik Başarı Testi” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda drama ve hikâyeleme yöntemiyle öğrenim gören 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarının anlatım yöntemiyle öğrenim gören öğrencilerden yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca drama yöntemiyle öğrenim gören öğrencilerin öğrenmede kalıcılık düzeylerinin diğer yöntemlerle öğrenim gören öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler
Deyimler, drama, hikâyeleme, deyim öğretimi.

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri