Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN METİN KAVRAMINA YÜKLEDİKLERİ ANLAMLAR VE METİNLERİN TAŞIMASI GEREKEN ÖZELLİKLER İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ
Özet Bu çalışmanın amacı Türkçe öğretmenlerinin “metin” kavramına yükledikleri anlamları belirlemek ve öğretmenlerin belirttiği metin özellikleri ile Türkçe Dersi Programı’nda yer alan metin özelliklerinin örtüşme düzeylerini tespit etmektir. Çalışma, betimsel nitelikli olup tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2014-2015 eğitim öğretim yılında Konya ilinde görev yapan 79’u kadın 67’si erkek olmak üzere 146 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Türkçe öğretmenlerinin araştırmacılar tarafından hazırlanan forma verdikleri cevaplara göre “metin” kavramına yükledikleri anlamlar “eğitim-öğretim”, “metin birimleri” ve “dil ögesi” başlıkları altında kategorize edilmiştir. Öğretmenlerin öğrenciler için uygun metin özelliklerinde ilgi alanı ve seviyeye uygunluk, okuma alışkanlığı ve dil bilinci kazandırma, kelime hazinesini geliştirme hususlarını ön plana çıkardıkları tespit edilmiştir. Bununla beraber öğretmen görüşlerinde; metinlerin dil, anlatım ve içerik yönünden türünün güzel örneklerinden seçilmesi gerekliliğine, öğretim programının temelini oluşturan eleştirel, yaratıcı ve sorgulayıcı düşünme boyutunun metin özellikleri arasında önemli bir yeri olduğuna yeterince dikkat çekilmediği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler
Anlam Yükleme, Metin, Metin Özellikleri, Türkçe Öğretmeni

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri