Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


ORTAOKULLARDAKİ BEDEN EĞİTİMİ MÜFREDATININ UYGULANABİLİRLİĞİ İLE İLGİLİ BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ
Araştırmada Çanakkale il ve ilçelerindeki Ortaokullardaki Beden Eğitimi Yeni Öğretim Programının Uygulanabilirliği İle İlgili Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Görüşlerinin İncelenmesi ve uygulanabilirlik düzeyinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, Çanakkale il ve Biga, Gelibolu, Ezine, Küçükkuyu ilçelerindeki ortaokullarda görev yapan 16 kadın, 42 erkek toplam (n=58) beden eğitimi ve spor öğretmenine uygulanmıştır. Araştırmanın deseni tarama deseni olup, Bilgiler anket yolu ile toplanmıştır. Araştırmada beden eğitimi dersi öğretim programının değerlendirilmesine ilişkin Şirin ve ark.(2008) tarafından geliştirilmiş ve geçerlik-güvenirliği teyit edilmiş ve Erdoğdu, M., Öçalan, M., tarafından anket üzerinde gerekli düzeltmeler yapılarak 39 maddelik “Öğretmen Anket Formu” kullanılmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular Erkek öğretmen (n=42) yaş ortalaması (X=42,47, SS=8.12) . Kadın öğretmenin (n=16) yaş ortalaması (X=37.62, SS=6.47). Toplam öğretmenin yaş ortalaması ise (X=41.13, SS=7.95) olarak hesaplanmıştır. Bulgulara bakıldığında; Kadın beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin erkek beden eğitimi ve spor öğretmenlerine göre “beden eğitimi programı genel amaçları, kazanımlar, öğrenme öğretme süreci, ölçme ve değerlendirme boyutlarının” daha yüksek düzeyde olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Görev yapmakta olan erkek öğretmenlerin ortalama olarak geneli en yüksek “kazanımlar” boyutuna en düşük ise “ölçme ve değerlendirme” boyutuna cevap verdikleri bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucu ise, beden eğitimi programı genel amaçları, kazanımlar, öğrenme öğretme süreci, ölçme ve değerlendirme boyutların düşük düzeyde oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bulgulara bakıldığında; kadın beden eğitimi öğretmenlerinin erkek beden eğitimi öğretmenlerine göre beden eğitimi programı genel amaçları, kazanımlar, öğrenme öğretme süreci, ölçme ve değerlendirme boyutlarının daha yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Beden Eğitimi, Müfredat, Öğretim Programı

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri