Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


MASA BAŞI ÇALIŞANLARIN FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYLERİNE GÖRE KOVİD-19 KORKUSUNUN İNCELENMESİ ( ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)
Bu araştırmanın amacı Masa Başı Çalışanların Fiziksel Aktivite Düzeylerine Göre Kovid-19 Korkusunun İncelenmesi (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Örneği)’dir. Bu amaçla çalışmaya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi idari personeli olan yaş ortalaması 40,82±8,01 olan 68 erkek ve 81 kadın toplam 149 masa başı çalışan gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak uzman görüşü alınarak hazırlanan araştırmacı formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (Öztürk,2005) ve Kovid-19 Korkusu ölçeği (Lakidli ve diğeleri,2020) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 20.0 istatistiksel veri analiz programında analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılım göstermemesi sebebiyle analizlerde nonparametrik testler kullanılmıştır. Verilerin analizde tanımlayıcı istatistiksel analizlerle birlikte gruplar arasındaki farkları belirlemek amacıyla Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis Testleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre masa başı çalışanların minimal aktif fiziksel aktivite düzeyine sahip olduğu, kovid-19 korkusu düzeylerinin orta düzeye yakın ve beden kitle indekslerinin ise 25 kg/m2 üzerinde olduğu belirlenmiştir. Fiziksel aktivite düzeyi, beden kitle indeksi ve medeni durum gibi değişkenlerin kovid-19 korkusu algısı üzerine etkisi olmadığı, cinsiyet değişkenine göre kadınların erkeklere göre kovid-19 korkusunun yüksek olduğu ve cinsiyet değişkeninin kovid-19 korkusu algısında etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte beden kitle indeksi değişkeninde gruplar arasında fiziksel aktivite düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu ve obez bireylerin normal, aşırı kilolu bireylere göre fiziksel aktivite düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak fiziksel aktivite düzeyinin kovid-19 korkusu algısında etkisi olmadığı, masa başı çalışanların fiziksel aktivite düzeylerini arttırması gerektiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler
Masa başı, Fiziksel Aktivite, Kovid-19, Kovid-19 Korkusu

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri