Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


ÖĞRETMENLERİN ALGILARINA GÖRE OKUL YÖNETİCİLERİNİN DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİK ROLLERİNİN ÖRGÜTÜN YENİLEŞME VE KARARLARA KATILIM DURUMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Bu araştırmada öğretmenlerin algılarına göre okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik rollerinin örgütün yenileşme ve kararlara katılım durumları üzerindeki etkileri incelenmektedir. Araştırmanın çalışma evreninde Zonguldak ilinde çalışan Okul öncesi, İlköğretim, Ortaöğretimde görevli;6908 kamu ve özel sektör öğret-meni bulunmaktadır. Çalışmaya 280 öğretmen seçkisiz olmayan (non-random) örneklem yöntemlerinden tabakalı örneklem yöntemiyle belirlenmiştir. Betimsel tarama modelinde yapılan araştırmada verilerin toplanması için Dönüşümcü Liderlik Ölçeği, Örgütsel Yenileşme Ölçeği, Öğretmen Karara Katılma Ölçeği, kullanılmıştır. Çalışmadaki verilerin araştırma sorularına göre analiz edilebilmesi için betimsel istatistikler, t-testi, ANOVA, analizleri kullanılmıştır Araştırma sonu-cunda; erkek katılımcılar ile kadın katılımcıların algıları ile kamu ve özel sektörde çalışan öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik ve kararlara katılım konusundaki tutumlarında anlamlı bir farklılık görülmüştür. Katılımcıların algıları kıdeme göre, yaşa göre, okul kademesine göre, işe yerleşme tipine göre incelendiğinde okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik örgütsel yenileşme ve kararlara katılım konusundaki tutumlarında anlamlı farklar bulunmuş. Aynı zamanda katılımcıların algıları üye oldukları sendikaya göre incelendiğinde okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik örgütsel yenileşme ve kararlara katılım konusundaki tutumlarında anlamlı farklar bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler
Okul yöneticileri, dönüşümcü liderlik, örgütsel yenileşme, kararlara katılımı

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri