Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


AİLE ŞİRKETLERİNDE NEPOTİZMİN KURUMSALLAŞMAYA VE FİNANSAL PERFORMANSA ETKİLERİ: BİGA’DA FAALİYET GÖSTEREN AİLE ŞİRKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Bu çalışmanın temel amacı aile şirketlerinde nepotizmin kurumsallaşma ve finansal performans üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Bu çalışmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılara dağıtılan 200 anketten 109 adedi geçerli sayılarak değerlendirmeye alınmıştır. Geçerli sayılan anketlerin oranı %54,5 olarak tespit edilmiştir. Araştırmanın evrenini, Biga’da faaliyet gösteren aile şirketleri oluşturmaktadır. Kolayda örneklem yöntemi ile belirlenen 109 aile işletmesi çalışanı araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. 2018 yılı mart – eylül aylarını kapsayan dönemde toplanan verilere faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçları aile şirketlerinde nepotizmin, kurumsallaşmanın “profesyonelleşme” “tutarlılık” “formalleşme “ ve “sistem” alt boyutları üzerinde etkisinin olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler
Family Companies, Institutionalization, Nepotism, Financial Performance.

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri