Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


SINIF ÖĞRETMENLERİNİN, SINIF YÖNETİMİNİN ETKİLİLİĞİNİ SAĞLAMA BECERİLERİNE İLİŞKİN İLKOKUL 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OLUŞTURDUKLARI METAFORLAR
Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetiminde etkililiği sağlama becerilerinin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu metaforlar aracılığı ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İzmir ili Karabağlar ilçesinde yer alan 4 adet ilkokulda öğrenim gören 424 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi, verilerin analizinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Öğrencilere uygulanan görüşme formu "Sınıf Yönetiminin Etkililiği Modeli"nde yer alan etkililik boyutlarının her birini yordayan boşluk doldurmalı sorular içermektedir. Öğrencilerin bu boşlukları, oluşturdukları metaforlar ile doldurmaları istenmiştir. Bu metaforlar analiz edilirken Sınıf Yönetiminin Etkililiği Modeli'nin boyutları kategori olarak kabul edilmiş, oluşturulan metaforlar bu kategorilere dahil edilerek değerlendirilmiştir. Kategoriler; Sınıfın kendi değer sistemini kurması ve sürdürmesi, Amacı gerçekleştirme ile Uyum ve Entegrasyondur. Öğrencilerin oluşturduğu metaforlar sonucunda ulaşılan bulgulara göre; öğretmenler sınıf yönetiminin etkililiğine ilişkin plan program etkinlikleri ve zaman yönetimi hususlarında etkililiği sağlamış olmalarına rağmen, sınıfın davranış düzeni ve ilişki düzenini sağlama konularında etkililiği sağlayamamıştır.

Anahtar Kelimeler
Sınıf yönetiminin etkililiği modeli, metafor, içerik analizi

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri