Özet
ULUSLARARASI HUKUKA ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: TWAIL
TWAIL, Üçüncü Dünya toplumlarının uluslararası hukuk karşısında dezavantajlı bir konumda bulunduğunu ve bunun düzeltilmesi gerektiğini savunan bir düşünce sistemini oluşturmaktadır. Ancak TWAIL, sistematik bir yaklaşımdan ziyade uluslararası hukuk karşısındaki dezavantajlı durumunun düzeltilmesi için içerisinde farklı düşüncelerin de bulunduğu bir görüşler bütünü olarak değerlendirilmektedir. TWAIL, küresel adaletin Üçüncü Dünya toplumları için en az etkili olduğu savunmaktadır. Ayrıca uluslararası norm ve kurumların Avrupa’nın tekelinde dizayn edildiği ve bununda Avrupalı olmayanlara karşı bir araç olduğunu savunarak uluslararası yönetişim açısından normatif hukuki temeller inşa etmeyi amaçlamaktadır.
TWAIL hareketi, Üçüncü Dünya toplumları içerisinden düşünürler tarafından değil ABD merkezli düşünürler tarafından ele alınmıştır. Daha sonraki süreçte özellikle Anghie ve Chimni gibi düşünürler tarafından yapılan çalışmalar Üçüncü Dünya toplumlarının uluslararası hukuk üzerinde Batılı hegemonyanın sonlanarak küresel adaletten pay almaları yönünde görüşleri TWAIL’in gelişimine önemli katkı sağlamıştır. TWAIL düşüncesinin gelişiminde TWAIL I ve TWAIL II olarak adlandırılan iki aşama söz konusudur. Bu iki görüş arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır.
Bu makalede, belirli bir ideoloji etrafında olmayan bu düşünce yapısı içerisinde TWAIL düşüncesinde öne sürülen temel argümanlar açıklanarak uluslararası hukukun Üçüncü Dünya toplumları lehine nasıl olması gerektiği değerlendirilecektir.
Anahtar Kelimeler
TWAIL, Üçüncü Dünya, Uluslararası Hukuk